torsdag 28 maj 2015

Actionspel kan hjälpa dyslektiker.

I ett inlägg gjort på Spellärarens blogg i juni 2014 kan man läsa att forskning har visat att vissa actionspel kan hjälpa elever med dyslexi att bli bättre på att läsa och skriva. Detta är någonting som i alla fall jag själv tycker är ganska intressant med tanke på hur emot spel många föräldrar och lärare är. Bloggen drivs av en förstelärare i Göteborg som själv använder sig av spel i undervisningen för att motivera eleverna, och angående just detta skriver han så här:

"Det finns teorier om att dyslexi kan bero på svårigheter att fokusera på sin läsning vilket gör att man får svårigheter i att avkoda orden man läser. Men genom att spela actionspel tränar man upp sin fokusering vilket gör att man kan bli bättre på att avkoda ord eftersom man tränar upp sin fokuseringsförmåga. I forskningen som heter ”Action Video Games Make Dyslexic Children Read Better” testade man två grupper av barn med dyslexi. Den ena gruppen fick spela lugna spel och den andra gruppen fick spela ”actionspel”. Efter att de spelat sina spel skulle de läsa och det visade det sig att ”action-gruppen” läste snabbare och mer fokuserat än den gruppen som spelat andra spel. Andra tester visade även på att action-gruppen tränat upp sin uppmärksamhetsförmåga." - Felix "Spelläraren" Gyllenstig Searro.

Vad tror ni om det här, och hur ställer ni er till spel i undervisningen?



Jag vill förövrigt passa på att rekommendera denna blogg till er som vill veta mer om hur man kan använda sig av spel i undervisningen. Bloggen riktar sig till pedagoger som kanske inte själva har så stor erfarenhet av spel, men är sugna på att testa på någonting nytt. Felix som driver bloggen menar att vi genom att utgå från elevernas spelintresse kan skapa både kreativa och roliga lektioner som gör att eleverna tycker att det är roligt att gå till skolan. Han menar att eleverna i hans fall uppskattar att han pratar om och bekräftar deras intressen samt tar med sig det in i undervisningen.
"Det skapar en ömsesidig respekt som i längden skapar ett starkt förtroende för mig som pedagog och det bygger även upp förtroendet för skolan eftersom jag hjälper eleverna att lyckas och i längden få betyg." - Felix "Spelläraren" Gyllenstig Searro.

Länk till bloggen: https://spellararen.wordpress.com/about-2/

Det finns också flera föreläsningar postade på Youtube där Felix föreläser om spel.
Här är en länk till en av dessa:
https://www.youtube.com/watch?v=gFrrLnMDOYc

1 kommentar:

  1. Det låter spännande! Oavsett om det hjälper alla elever med dyslexi eller inte så skadar det inte att testa. Alla olika varianter av undervisningssätt passar ju inte för alla elever. Men eftersom undervisningen ska vara varierad och anpassad till varje elevs behov kan man ju åtminstone pröva.

    SvaraRadera